Nu kommer attackerna mot allt som är miljövänligt. Mäktiga befintliga etablissemang är hotade.
Det nya jag hörde idag - ekologiskt odlad mat är inte hållbart och ökar svälten i världen. Va? Tänkte jag.
Nyss var det etanol som vi fick veta spädde på svälten. Oftast kom de orden från dem som tyckte att vi skulle fortsätta använda en ändlig resurs, fossila bränslen, som kvaddar klimatet. Jag säger inte att det är så, men kan världens mäktigaste bolag, oljebolagen, och världens just nu mäktigaste nation som kan gå i krig för mer fossila bränslen, ligga bakom den argumentationen?
I alla fall. Så här är det med den ekologiska maten enligt någon forskare på SLU, Statens lantbruksuniversitet (tror jag det heter):
1) Ekologisk kravmärkt mat leder till att svälten ökar. Orsak - ekologiskt odlad mat ger bara 60 procents skörd i förhållande till konventionellt odlad mat.
2) Ekologisk odling leder till utarmningen av odlingsjorden (ingen oljeproducerad kvävegödsel).
3) Ekologisk mat hotar grödor över huvud taget eftersom skadeinsekterna ökar så att vi på lång sikt för så se alla grödor ätas upp av skadeinsekter.(ingen giftbesprutning av grödorna).
Tjoho - vi fortsätter som vi gjort! Inget behöver förändras!!! Så lättad jag är!!
onsdag 21 maj 2008
Etablissemang och miljö
Etiketter:
ekologisk mat,
etanol,
fossila bränslen,
Kalmar,
krav-märkt,
SLU
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar